OOPS arkkitehtien silmin

Leena Brooke ja Tom Cederqvist tuntevat OOPS´in kuin omat taskunsa. Arkkitehtien näkökulmasta kohde on samaan aikaan sekä inhimillisen lähestyttävä että pääkonttoritason ryhdikäs kokonaisuus.

Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistoon rakentuva Oasis of Professionals eli tuttavallisemmin OOPS on syntynyt pitkän kehitystyön, monien kaavamuutosten ja kehittyvien suunnitelmien kautta.

”OOPS´in myötä kauppakeskus Sellon ympärille keskittynyt Leppävaara saa uuden ulottuvuuden ja painopisteen, kun keskusta-alue kasvaa luontevasti Hatsinanpuistoon päin ja Kehä I:n toiselle puolelle”, Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:n partnerit Brooke ja Cederqvist sanovat.

Osaksi elävää kaupunkiympäristöä

OOPS on enemmän kuin rakennus. Se on kokonainen kaupunginosa, jonka juuret ovat syvällä Leppävaarassa. Alueella on rakennuksia monelta vuosikymmeneltä, joten historiallistakin syvyyttä löytyy.

”Leppävaara on jo aito kaupunki, mutta myös kehittyvä alue. OOPS´in suunnittelussa on otettu huomioon kaikki olemassa olevat lähtökohdat ja realiteetit: rakennuskanta, aiemmat suunnitelmat ja koko kaupunkikuva. OOPS ei edusta vain mielenkiintoista toimistorakennusta, vaan monipuolista kaupunkirakentamista osana elävää kaupunkiympäristöä”, Cederqvist tiivistää.

”Alue on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista kehityshankkeista monine toimijoineen. Tällaisissa hybridihankkeissa haetaan parasta mahdollista synergiaa. On harvinaista päästä rakentamaan Hatsinanpuiston kaltaiseen paikkaan, sillä näin monipuolisia paikkoja ei ole muualla pääkaupunkiseudulla.”

Ihmisläheinen, toimiva ja joustava

Suunnittelun lähtökohtia ovat olleet ihmisläheisyys sekä Leppävaaran muuhun miljööseen ja olemassa olevaan arkkitehtuuriin tornitaloineen istuva kokonaisuus. OOPS on ennen kaikkea toiminnallinen ja elinkaareltaan joustava.

”OOPS on pilkottu vertikaalisesti ja horisontaalisesti ikään kuin pienemmiksi palikoiksi. Suunnittelu edustaa uudenlaista ajattelua, jossa syvärunkoinen ja polveileva rakennus muotoutuu tulevien tilankäyttäjien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi sisäänkäyntejä voi olla useita”, Cederqvist kuvailee.

Rakennuksen ykköskerros eli niin sanottu palvelukerros jatkuu arkadin kautta puistoon, jolloin puistosta tulee ensimmäisen kerroksen jatke. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy yhteisiä tiloja, jotka lisäävät ihmisten kohtaamisia ja työntekijöiden sosiaalista hyvinvointia.

Helposti lähestyttävää pääkonttoritasoa

Arkkitehtien mukaan OOPS on massoiteltu erillisiksi kuutioiksi, minkä ansiosta energiatalous on saatu hyväksi. Pystyikkunat poikkeavat perinteisistä toimistorakennuksien vaakaikkunoista: ne tuovat puiston sisään myös ylimpiin kerroksiin sekä uudenlaista dynamiikkaa julkisivuun.

Rakennuksen värimaailma on haettu syyspaletista ja julkisivu näyttää kevenevän alhaalta ylöspäin katsottaessa betonikuitulevyjen vaihtuessa metallilevyihin. Pieniä yllätyksiäkin kokonaisuudesta löytyy, kuten nykypäivänä harvinainen valopiha ja kaksitasoinen aulatila.

”OOPS on yhtä aikaa inhimillisen lähestyttävä sekä pääkonttoritason ryhdikäs kokonaisuus,” Cederqvist summaa.

Puisto + puro = vehreä sydän

OOPS tuo yhteen työn, asumisen, kaupan, luonnon ja elämykset, kun alueelle nousee mielenkiintoinen kombo toimistoja, majoitusta, pysäköintilaitoksia, kauppakeskuksia, liikuntapaikkoja ja asuinkerrostaloja.

OOPS´in ehdottomiin valtteihin kuuluu puistoalue, joka yhdistää uuden alueen vanhaan Sellon puoleiseen Leppävaaraan. Omaleimaisen säväyksen tarjoilee tontin läpi kulkeva Monikonpuro. Puisto ja puro toimivat yhdessä alueen vehreänä sydämenä.

Arkkitehdit eivät voi olla kehumatta Leppävaaran sijaintia, koska se vain on niin hyvä parhaiden kulkuyhteyksien ja raideliikenteen solmukohdassa. Sijainti tekee OOPS´ista harvinaisen helposti lähestyttävän ja vetovoimaisen. Lisää helppoutta tuo Raide-Jokeri ja kulman taakse aikanaan tuleva pysäkki.

Trendit pysyvät, trendit muuttuvat

Cederqvist sanoo, että toimistojulkisivujen suunnittelussa yhtenä trendinä on tällä hetkellä asiallisuus, rehellisuus, rouheus ja toiminnallisuus, kun taas leikittelevää julkisivusommittelua näkee vähemmän. Sisätilojen monikäyttöisyys ja muuntojoustavuus ovat myös yhä vahvemmin läsnä.

Vaikka rakentamisen trendit näkyvät niin julkisivuissa kuin sisätiloissa, suuret trendit muuttuvat Brooken ja Cederqvistin mukaan lopulta varsin hitaasti. Jo 30 vuotta sitten puhuttiin muun muassa kestävästä kehityksestä sekä kaupunkirakenteen parantamisesta, tiivistämisestä ja monipuolistamisesta.

”Asioista on ehkä puhuttu hieman eri sanoin, mutta ajatus on sama. Tämän ajan uuteen ajatteluun ja henkeen kuuluu se, että toimistot sijaitsevat nyt osana monipuolista kaupunkirakennetta ja kaupunkilaisten elämää, eivät erillisinä toimistoalueina.”

Arkkitehdit Leena Brooke ja Tom Cederqvist pitävät Leppävaaran Hatsinanpuistoon rakentuvaa OOPS´ia yhtenä tämän hetken mielenkiintoisimmista ja vetovoimaisimmista kehityshankkeista.

www.oopsespoo.fi

 

Muita mielenkiintoisia uutisia