Leppävaara on Espoon ykkönen

 

Espoon Leppävaarassa on imua enemmän kuin koskaan. Sen tietää ja tuntee alueen projektinjohtajana vuodesta 2014 toiminut Mika Rantala. Parhaille paikoille asettuu myös NCC:n kehityshanke OOPS.

Leppävaaraan isoimpia valtteja on sijainti rantaradan, Kehä I:n ja Turuntien kainalossa. Paikan päälle hurauttaa helposti niin junalla, bussilla kuin autolla. Lisää liikkuvuutta tarjoavat valtion ja Espoon investointineuvotteluissa oleva kaupunkiradan jatko Leppävaarasta Espoon keskukseen, tunnin juna Turkuun sekä jo rakenteilla oleva pikaraitiolinja Raide-Jokeri.

”Leppävaarasta on kasvanut Espoon suurin ja vilkkain keskusta. Asukkaiden näkökulmasta Leppävaarasta löytyy kaikki kaupunkielämään kuuluva. Keskeisen sijaintinsa ansiosta Leppävaara on myös työpaikkojen suosikki”, Rantala kertoo.

Suur-Leppävaara jatkaa rivakkaa kasvuaan 2020-luvulla. Tuoreimpien väestötietojen mukaan asukasluku on jo ylittänyt 70 000 asukkaan rajan. Alueella on nyt noin 30 000 työpaikkaa eli neljännes koko Espoon paikoista, ja lisää tulee koko ajan.

Alue kehittyy tiiviissä vuorovaikutuksessa

Rantalan mukaan Espoon tärkein visio kehitystyössä on joukkoliikenteen solmukohtien kehittäminen. Yksi näistä on Hatsinanpuiston asemakaava-alueelle rakentuva monipuolinen kortteli toimisto- ja liikekeskuksineen, hotelleineen, kerrostaloineen, katuineen ja puistoineen.

”Vaikka Leppävaara on jo nyt pääkaupunkiseudun vilkkaimpia solmukohtia, vetovoimaa tulee kehittää jatkossakin. Kehitämme esimerkiksi asema-aluetta, jotta palvelut olisivat entistä helpommin saavutettavissa ja liikennevälineestä toiseen siirtyminen entistä jouhevampaa”, Rantala sanoo.

Yhä keskeisimpiä asioita kehitystyössä on tänä kestävä kehitys, jonka myötä kaupunkikuvaa tiivistetään, joukkoliikennettä sähköistetään ja kevyenliikenteen väyliä parannetaan. Leppävaaran alue on osa laaja-alaista koko Espoon ja pääkaupunkiseudun kehittämistä.

”Haluamme kehittää laadukasta ja viihtyisää kaupunkitilaa asukkaille sekä alueella työskenteleville ja vieraileville yhteistyössä ihmisten kanssa. Vuorovaikutus on lempilapsiani. Viestintään ei voi koskaan panostaa liikaa”.

Tehtävä Leppävaarassa osallistaa ja aktivoi

Rantalan tavoitteena on kehittää tiimeineen ja yhdessä kaupunkilaisten kanssa Leppävaarasta monipuolista aluekeskusta, joka koostuu yhtenäisistä ja omaleimaisista pienalueista.

”Ihmisten tulee kokea, että heidät ja heidän näkemyksensä otetaan oikeasti ja aidosti huomioon. On tärkeää ja palkitsevaa, että kaikki saavat vaikuttaa. Leppävaarassa tämä on erityisen tärkeää, koska alueella tehdään paljon täydennysrakentamista”, Rantala toteaa.

Tehtävä Leppävaarassa -kaupunkisuunnittelualusta auttaa hahmottamaan alueen kaavoitus- ja rakennushankkeita sekä keräämään asukkaiden ideoita ja paikallisten näkemyksiä suunnittelun tueksi. Selaimessa toimiva helppokäyttöinen 3D-työkalu tuo kehityshankkeet kaupunkilaisten näkyville. Tehtävä Leppävaarassa onkin kerännyt vuodesta 2015 alkaen satoja kommentteja.

Kaupunkisuunnittelupilottiin kuuluvat myös matalan kynnyksen asukastapaamiset, joita Rantala kutsuu koolle parisen kertaa kuukaudessa. Tapaamisissa espoolaiset pääsevät tutustumaan tuleviin hankkeisiin ja keskustelemaan ajankohtaisista asioista. Myös Facebook on tärkeässä roolissa.

Lisää elämää, työpaikkoja ja palveluja

Kehä I:n eteläpuolelle on kasvamassa vahva kolmio, joka yhdistää kauppakeskus Sellon, kauppakeskus Gallerian ja OOPS’in, joka tuo alueelle uutta elämää niin työnteon, kaupan, asumisen kuin elämysten näkökulmasta.

”Alueen kehittämiseen liittyy Leppävaaran kävelyraitti, joka kulkee mm. asematunnelin ja OOPS’in läpi. Vermon alueen kehittämisessä kävelyraitista voi kasvaa Leppävaaran urheilupuiston ja Vermon urheilualueet linkittävä alue, jonka varrella myös OOPS on. Tavoitteenamme on tarjota asukkaille yhteinen olohuone ja laadukas kävelyalue monipuolisine palveluineen”, Rantala kertoo.

”Poikittaisliikennettä edistävä Raide-Jokeri Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen yhdistää eri keskukset sekä vauhdittaa uusia kehityshankkeita. Toivomme jatkossa Leppävaaraan uusien asuntojen ja toimitilojen lisäksi lisää hotellikapasiteettia.”

Leppävaaran Top 5

 • loistava sijainti liikenteen solmukohdassa
 • vuorovaikutuksessa kehittyvä kaupunkitila
 • vetovoimainen alue niin asukkaille kuin työpaikoille
 • edelleen kehittyvät sujuvat liikenneyhteydet
 • edelleen kehittyvät monipuoliset palvelut

Kuka Mika Rantala?

 • projektinjohtaja vuodesta 2014, Leppävaaran alue, Espoon kaupunki
 • työskennellyt aiemmin toistakymmentä vuotta yksityisellä sektorilla
 • arkkitehti 2001, Teknillinen korkeakoulu, Otaniemi Espoo
 • asuu Espoossa
 • perheeseen kuuluu vaimo ja viisi lasta (21, 19, 15, 13 ja 8 v) sekä 4 koiraa ja 3 kissaa
 • harrastukset: hyötyliikunta ja työmatkapyöräily, koirien kanssa luonnossa liikkuminen sekä 80-luvun harrastekesäauto

Mikä OOPS?

 • Leppävaaran Hatsinanpuistoon asettuva uusi kaupunginosa työnteolle, kaupalle, majoittumiselle, viihteelle ja elämyksille.
 • OOPS rakentuu hyvinvointiarkkitehtuurin lähtökohdista ja luo pohjan kansainväliselle ekosysteemille.
 • Ensimmäiset toimistotalot valmistuvat elokuussa 2021.
 • Lukuja: 38 000 neliötä toimistotilaa, 32 000 neliötä kauppaa ja elämyksiä, 11 000 neliötä hotellitilaa ja yli 300 pyöräpaikkaa.
 • www.oopsespoo.fi

Muita mielenkiintoisia uutisia