– Trimblen ja NCC:n yhteishanke on ainutlaatuinen tilaisuus. Pääsemme OOPSissa kokeilemaan uusimpia teknologiasovelluksia ja testaamaan niitä ensimmäisinä maailmassa parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteistyössä pilotoidaan suunnittelua ja rakentamista hyödyttäviä laitteita ja ohjelmistoja, joiden avulla kehitetään NCC:n hankkeita sekä rakentamisen ja suunnittelun toimintatapoja, projektijohtaja Pirkka Pikkarainen NCC:ltä sanoo.

Trimblen teknologia suunnitteluun, rakentamiseen ja kiinteistökehittämiseen perustuu avoimeen tiedonsiirtoon, virtuaalimallintamiseen ja lisättyyn todellisuuteen. Uudella teknologialla luodaan digitaalisesti todellisuutta vastaavia malleja, jotka tukevat suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa kaikissa vaiheissa, mikä mahdollistaa paremman analytiikan ja tiedon hallinnan manuaalisiin prosesseihin verrattuna.

Aina ajan tasalla työpöydällä ja työmaalla

NCC:n Virtual Design and Construction eli VDC-tiimin vetäjä Riku Laiho sanoo, että yhteistyö tuo paljon uutta koko rakennusalalle. Taustalta löytyy vuosien kehitystyö, minkä ansiosta työkalut ovat mobiileja ja helposti käytettäviä.

– Tänä päivänä tietomallinnusta hyödynnetään aidosti rakentamisen eri vaiheissa niin suunnittelussa kuin työmailla. Yhteishankkeessa OOPSissa Trimblen ohjelmistoja testataan laaja-alaisesti pohjarakennesuunnittelusta urakoitsijan työnsuunnitteluun.

– Digitaalisen yhteistyöalustan avulla säästymme paljolta paperin siirtelyltä. Suunnitelmat ovat aina mukana ja ajan tasalla. Kun työn toteumatiedotkin syötetään sovellukselta tietomalliin, tiedämme tarkasti, mitä työmaalla tapahtuu.

Laiho muistuttaa, että työkalut, ohjelmistot ja mallit eivät ole mitään ilman osaavia ihmisiä. Mallinnuksen avulla suunnittelu on fiksumpaa, tekeminen tuottavampaa ja kommunikointi helpompaa. Mallinnus tuo mielenrauhaa työhön, koska tiedämme koko ajan, että kaikki on kunnossa. Kyse on ennen kaikkea laadusta. Se, mikä on suunniteltu hyvin, myös toteutetaan hyvin.

Lisäbuustia tekemiseen tuo digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen, joka hyödyntää uusia työkaluja ja kouluttaa ohjelmistojen käyttöön, jotta niistä saadaan paras hyöty irti arjessa.

– Digi-insinööri on ikään kuin työmaiden hoksauttaja, joka näyttää, miten asioita voidaan tehdä uudella tavalla, Laiho toteaa.

Uusi kaupunkikonsepti, jossa digitalisaatio on helpottamassa arkea

Alueelle kehitetty konsepti, Oasis of Professionals eli OOPS, on suunniteltu kohtaamisten keitaaksi, jossa hyvinvointi ja luonto tukevat liikkuvaa työelämää.

– Kyse ei ole vain toimitilahankkeen kehittämisestä, vaan koko alueen ja kaupunginosan kehittämisestä. Tärkeitä asioita kokonaisuudessa ovat kansainvälisyyden ohella hyvinvoinnin ja ympäristön yhteensovittaminen, kokemuksellisuus sekä kestävä kehitys, Pikkarainen sanoo.

Trimblen pääkonttori rakennetaan yrityksen tarpeiden mukaan, talon ohjelmistoja ja laitteita yhdessä rakennuttajan kanssa hyödyntäen.

– Vanhat tilat eivät enää tukeneet uusia toimintatapojamme. Uusi pääkonttori tarjoaa mahdollisuuden miettiä omia prosessejamme ja varmistaa uusien tilojen soveltumisen jokapäiväiseen tekemiseen. Uudet tilat tehostavat toimintaamme ja kertovat siitä, miten haluamme toimia, Trimblen projektipäällikkö Minna Arola kertoo.

Muuton myötä yrityksen pääkonttori asettuu reilun 10 000 neliön tiloihin 500 työntekijän voimin saman katon alle. Trimblessä arvostetaan OOPSin sijaintia liikenteen solmukohdassa, jonka ansiosta sinne on helppo tulla joka suunnalta. Uudet tilat tuovat mukanaan uusia tuulia ja uutta ajattelua sekä kasvunvaraa ja muuntelumahdollisuuksia.

– Yhteinen prosessimme NCC:n kanssa on meillekin sisäisesti opettavainen. On ilo olla mukana tässä kokonaisuudessa, Arola summaa.

Seuraa Trimblen ja NCC:n yhteistyöhankkeen etenemistä täällä

Mikä OOPS?

  • Leppävaaran Hatsinanpuistoon asettuva uusi kaupunginosa työnteolle, kaupalle, majoittumiselle, viihteelle ja elämyksille. OOPS rakentuu hyvinvointiarkkitehtuurin lähtökohdista ja luo pohjan kansainvälisen ekosysteemin kehittymiselle alueelle.
  • Erinomainen sijainti keskellä kehittyvää Leppävaaraa. Toimivat kulkuyhteydet kauppakeskus Sellon naapurissa, Kehä I:n, pääjunaradan ja tulevan Raide-Jokerin risteyksessä.
  • Ensimmäinen vaihe valmistuu 2021.
  • Lukuja: 38 000 neliötä toimistotilaa, 32 000 neliötä kauppaa ja elämyksiä, 111 000 neliötä hotellitilaa ja yli 300 pyöräpaikkaa

www.oopsespoo.fi 

Mikä VDC?

  • Virtual Design and Construction (VDC) on NCC:n tapa toimia tietomallinnusta hyödyntävissä projekteissa. Se on täysin uudenlainen tapa ajatella ja lähestyä hanketta, hallita tietoa, projektin organisoitumista sekä projektihenkilöiden tapaa työskennellä.
  • Tietomallit ovat kehityshankkeiden pääasiallinen tietolähde ja yhteinen alusta. Mallit muodostavat luonnollisen lähtökohdan hankkeen kaikkien osapuolten tehokkaalle yhteistyölle.
  • VDC tarjoaa mahdollisuuden kerätä digitaalista tietoja hankkeen koko elinkaaren ajan ja kehittää jatkuvasti toimintatapoja.
  • VDC:ssä on kyse alakohtaiset rajat ylittävästä yhteistyöstä, viestinnästä, suunnittelusta ja päätöksenteosta. Tavoitteena on luoda alalle uusia näkemyksiä.