Robottikoira nuuski NCC:n työmaalla OOPS´issa

Moni hieraisi silmiään uudemmankin kerran, kun Spot-robottikoira lähti nuuskimaan OOPS´in työmaalla. Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistossa hauva veti heti huomion puoleensa koiramaiseen tapaan. Ihan työmaalemmikistä ei sentään ole kyse, vaan mistä?

Spot vieraili OOPS´issa ohjelmistotalo Trimblen pääkonttorin rakennusprojektin kautta. Robottikoiran avulla Trimble ja Aalto-yliopisto pääsivät tutkimusryhmineen testaamaan robottikoiran toimintaa työmaalla aidossa ympäristössä.

Hauva oli työmaalla kuin kotonaan. Kun koira herätettiin kopastaan, se pyörähti selälleen, nousi pitkille vinttikoiranomaisille jaloilleen ja oli pian valmis nuuskimaan paikkoja ja kulkemaan portaita. Koiran avulla päästiin mm. kokeilemaan etäohjausta Uudesta-Seelannista ja laserkeilauksen vertaamista tietomalliin.

”Koiran ensivierailu oli mielenkiintoinen ja eksoottinen kokemus. Kyllä työmaalla muutamakin leuka loksahti”, NCC:n digi-insinööri Eero-Pekka Piipponen nauraa.

Koira nuuskii ja kerää tietoja

Työmaalla vieraillut koira ei ole ihan tavallinen lemmikki. Spot on robottikoira, joka tekee sen, mihin se on ohjelmoitu. Tekoälytekniikan avulla se osaa kerätä tietoa nuuskimistaan paikoista, oppia ja kehittyä.

Robottikoira voidaan varustaa tehtävien mukaan sopivalla tavalla. Sen päälle voi ladata esimerkiksi kameroita, minkä ansiosta se kerää tietoa kuvin ja videoin. Koira jaksaa väsymättä kiertää samaa reittiä ja mitata rakentamisen etenemistä. Kun koira tuntee tietomallin, se pystyy vertaamaan sitä todellisuuteen.

”Oli hienoa päästä kokeilemaan, mitä kaikkea koira voi työmaalle tarjota, miten se toimii ja liikkuu  vaivattomasta ja kulkee tilasta tilaan. Kun Spot kiertää työmaata, työnjohtajat ja työmaainsinöörit voivat keskittyä muuhun tuottavaan työhön. Robottikoiraa ei ainakaan tarvitse erikseen ulkoiluttaa eikä ostaa sille herkkuja. Haukkuakin se ilmeisesti osaa, mutta vielä sitä ei kuultu”, Piipponen tuumii.

Työmaakoirille riittää tehtävää 

Piipponen uskoo, että Spotin kaltaiset lemmikit yleistyvät työmailla nopeasti. Potentiaalia ja kasvunäkymiä riittää. ”Robottikoira ei ole ilmainen lemmikki, mutta investointina se varmasti kannattaa ja tuo pidemmän päälle enemmän kuin syö, kunhan koiraa osaa oikein kouluttaa ja sen osaamista hyödyntää.”

Koiralla voi olla tärkeä rooli myös työturvallisuustyössä. Sen avulla voidaan havaita esimerkiksi työmaalla olevia riskitekijöitä, kuten maassa lojuvia tavaroita tai puuttuvia suojakaiteita.

”Koiran voi kuulemma komentaa vaikka yöksi vahtimaan työmaata ja seuraamaan, mitä siellä oikein tapahtuu”, Piipponen hymyilee.

Spot-robottikoira on osa Aalto-yliopiston Building2030 -hanketta, jossa OOPS´iin syksyllä muuttava Trimble on mukana. Vastaava hauva on tulossa myöhemmin myös NCC:n lemmikiksi. Se lähtee testattavaksi NCC:n eri projekteihin ympäri Pohjoismaita Göteborgista alkaen.

Katso video Spot-robottikoirasta

Muita mielenkiintoisia uutisia