Ohjelmistotalo Trimble muuttaa Espoon Leppävaaran Hatsinanpuistoon, NCC:n kehittämään OOPS´iin syksyllä 2021 ensimmäisten joukossa. Uusi pääkonttori on toteutettu yhteishankkeena ja kuin mittatilaustyönä uusimpia digitaalisia työkaluja hyödyntäen.
Espoon Tapiolassa pääkonttoriaan vuodesta 2003 pitänyt Trimble starttasi toimitilaprojektin nelisen vuotta sitten. Uutta pääkonttoria lähdettiin miettimään näkökulmasta, joka sovittaisi toimitilat henkilöstön kasvuvauhdin ja uusien liiketoimintojen mukaan.
”Oli nähtävissä, että vanhat tilat eivät enää tukeneet toimintaamme ja toimintatapojamme. Tiesimme, että tilaa tarvitaan lisää, jotta jatkossakin mahdumme saman katon alle”, toimitusjohtaja Timo Keinänen kertoo.
Ohjelmistotalon uudesta pääkonttorista löytyy reilut 10 000 neliötä. Muuttoa suunnitellaan jo innolla 450 henkilön voimin ja odotukset ovat korkealla. Pitkä prosessi on ollut mielenkiintoinen yhteinen matka.
”On jännittävää nähdä, miten kaikki se, mitä on ollut suunnitelmissa, konkretisoituu sinä päivänä, kun astumme uusista ovista sisään”, Keinänen pohtii.
Trimblen tie vie yhteistyöhön NCC:n kanssa
Trimblen henkilökunta on osallistunut suunnitteluun alusta alkaen. Projektipäällikkö Minna Arola sanoo, että liikkeelle lähdettiin henkilökunnan kyselyllä, jonka avulla kartoitettiin, missä trimbleläiset asuvat ja missä he haluavat työskennellä. Aika nopeasti kotipaikkana päätettiin säilyttää Espoo.
”Piirsimme harpilla noin kymmenen kilometrin säteen, jonka sisälle valinnan piti osua. Pitkälle listalle nousi kymmenisen vaihtoehtoa, joita lähdimme tarkastelemaan tekemällä saavutettavuus-analyysin, jossa vaikuttavia kriteereitä olivat mm. matka-ajat eri kulkuvälineillä. Teimme myös tilatarveanalyysin, jotta ymmärtäisimme, kuinka paljon ja millaista tilaa tarvitaan”, Keinänen ja Arola kertovat.
Näillä työkaluilla harpilla piirretty alue lähti supistumaan ja prosessi eteni vaiheeseen, jossa piti päättää, halutaanko täysin oma uudisrakennus vai lähdetäänkö osaksi laajempaa kokonaisuutta. Kun päätös 2019 syntyi, vaakakupissa painoi sijainnin ohella mm. tilojen muuntojoustavuus, kustannustehokkuus, laatu ja kestävän kehityksen näkökulmat. Lopullista hyväksyntää haettiin rapakon takaa emoyhtiöltä, ja yhteistyökumppaniksi valittiin kokenut sekä kehityshaluinen toimija.
”Näin päädyimme NCC:n kehityshankkeeseen OOPS´iin, joka vastaa hyvin arvoihimme”, Keinänen summaa.
Virtuaalikypärä toi työmaalle uuden ulottuvuuden
Hyvä yhteistyö NCC:n kanssa on tarjonnut Keinäsen ja Arolan mukaan mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia rakentamisen alueella. Yhteistyö NCC:n Virtual Design and Construction eli VDC-tiimin kanssa on merkinnyt tutkimusmatkaa uusien teknologiasovellusten, ohjelmistojen ja digitaalisten työkalujen testaamiseen ja hyödyntämiseen, jopa ensimmäistä kertaa maailmassa.
”Uusilla teknologioilla luodaan digitaalisesti todellisuutta vastaavia malleja, jotka tukevat suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa kaikissa vaiheissa. Tämä mahdollistaa paremman analytiikan ja tiedon hallinnan manuaalisiin prosesseihin verrattuna. Taustalla on vuosien työ, minkä ansiosta uudet työkalut ovat mobiileja ja helppokäyttöisiä”, Arola kuvailee.
Hyvänä esimerkkinä hän nostaa esiin Trimble XR10 -virtuaalikypärän, joka otettiin rakennustyömaakäyttöön ensimmäisenä Suomessa juuri OOPS´issa. Virtuaalikypärän kautta rakennustyömaan suunnitelmat avautuvat uusin silmin täysin uudessa ja helposti hahmotettavassa ulottuvuudessa.
Toimitilat tehdään työntekijöitä varten
Trimblen pääkonttorin ratkaisut tehtiin jo ennen korona-aikaa, mutta ne toimivat edelleen ja suunnitelmien mukaan. Vaikka etätöiden tekeminen jää korona-ajan jälkeenkin elämään yhä vahvemmin, työntekijöillä pitää olla myös hyvä syy lähteä työpaikalle.
”Tänä päivänä toimistolle halutaan tulla ennen kaikkea tapaamaan työkavereita, kun ennen tultiin tekemään töitä. Uudet tilat vetävät varmasti puoleensa tarjoten joustavasti tilaa erilaisiin työtilanteisiin ja tarpeisiin”, Arola sanoo.
Henkilökunta on ollut koko muutosprosessin ajan mukana erilaisissa työpajoissa ja tiimeissä, joissa mietitään vaikkapa videohuoneen kalustamista, palvelupolkuja, muuttoa tai muita tiloihin liittyviä asioita. Ennen korona-aikaa järjestettiin viikoittaiset perjantaipullatilaisuudet, joissa keskusteltiin uusista toimitiloista. Nykyään infot pidetään Google Meetissä, ja ne ovat Arolan mukaan edelleen suosittuja.
Keinänen ja Arola ovat yhtä mieltä siitä, että toimitiloilla on keskeinen rooli niin globaalin bisneksen kuin rekrytoinnin kannalta. ”Kun kisataan parhaista tekijöistä ja osaamisesta, toimitilat ovat yksi houkutteleva tekijä muiden ohella”, Keinänen tiivistää.
Timo Keinänen ja Minna Arola Kuva: Trimble
Parasta OOPS´issa, TOP 5
- Sijainti, saavutettavuus
- Brändiarvo, näkyvyys, näyttävyys
- Tilojen muuntojoustavuus, kasvuvara tulevaisuutta ajatellen
- Kestävän kehityksen näkökulmat
- Palvelujen runsaus, arjen joustavuus
Lue lisää: www.oopsespoo.fi
Tutustu muihin pääkonttoritarinoihimme: